Elämäntyön myymisestä neuvottelu terveysalan mammuttien kanssa vaatii erikoisosaamista – Tulosjärjestelyt Partnersin työssä näkyy vuosien kokemuksen takaama vakaus

 

Paikallisen yrittäjäpariskunnan ja suuren terveysalan suurkonsernin välillä on auttamatta epäsuhtaiset resurssit neuvotella. Tulosjärjestelyt Partnersin vuosien kokemus terveysalan yrityskaupoista toi meidät samalle lähtöviivalle ja pääsimme Tertun kanssa hyvä kauppasopimus taskussamme viettämään eläkepäiviä.

Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelu teki 30 vuotta työtä keskipohjalaisten hyvinvoinnin eteen

Vaimoni Terttu aloitti Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelun vuonna 1993. Yrityksemme tarina on hahmotettavissa Suomen sote-järjestelmän kehyksestä. 90-luvun laman aikaan hallitus uudisti sote-järjestelmää kasvattamalla yksityisen palvelutuotannon painoarvoa, ja kuten myöhemmin huomaatte, myös liiketoimista luopuminen liittyy läheisesti sote-järjestelmän muutoksiin. Käsi tuo, käsi vie, sanoisi uhkapeluri.

Terttu oli siis visionäärisesti ensimmäisten joukossa uudenlaista palvelutuotantoa kehittämässä 90-luvun alussa. Vuoteen 2001 mennessä toiminta oli kasvanut sellaisiin mittoihin, että myös minun kannatti jättää virkani ja ryhtyä kokopäiväisesti vaimoni liikekumppaniksi.
Olemme mahdollisuuksiin tarttuva kaksikko. Vuodet 2001–2010 olivat nopean kasvun ja monipuolistumisen aikaa. Hankimme ja saneerasimme kiinteistöjä, uudisrakensimme, perustimme osastohoitoyksikön, kotihoitopalveluyksikön, sekä vammaispalveluun erikoistuneen yksikön. Merkittävin liiketoimintamme oli pitkään erittäin hyvää kasvua ja tulosta tuottanut työterveysyksikkömme.

Olimme täysin elimellinen osa Keski-Pohjanmaan terveysjärjestelmää ja suuri työllistäjä. Suuressa ja hajautetussa liiketoimintamallissa on puolensa, mutta aivan helppoa ei ole johtaa kaksin terveyden monialayritystä, jonka asiakkaisiin kuuluu kaikkea teollisuusyrityksistä ikäihmisiin. Erityistä päänvaivaa toi suhteellisen tempoileva ja arvaamaton yhteistyö julkisen tahon kanssa, joita vieläpä oli useita, riippuen toimialasta – kaupunki, keskussairaala, kuntayhtymä, ja jokaisella toisistaan poikkeavat menettelytavat.

Halusimme ostajan, jonka käsiin voimme jättää kokkolalaiset. Vastuuntuntomme kuntalaisia kohtaan ei olisi sallinut talon myyntiä toimijalle, joka ei tarjoaisi parasta mahdollista huolenpitoa ihmisille, joita kohtaamme kasvotusten päivittäin.

 

Sote-uudistus, pandemia ja oma jaksaminen sekoittivat pelikirjan – 2020 alkoi vähittäinen vetäytyminen kohti eläkettä

Uusi vuosikymmen toi mukanaan tarpeen alkaa miettiä palvelutarjontamme priorisointia. Päätimme tietoisesti lopettaa laajentumisen. Vuonna 2015 teimme henkisesti ja taloudellisesti suuren päätöksen kohti vähittäistä eläköitymistä, kun myimme silmäterämme, oman lääkäriasemamme, ChydAntin (nimi kokkolalaiselta suurmieheltä Antti Chydeniukselta) työterveyspalveluineen Mehiläiselle. Tämä yrityskauppa teki meistä velattoman yrityksen ja velattomuus antoi meille selkänojaa katsella rauhassa seuraavia siirtoja palveluiden karsimisessa.

Seuraava suuri yrityskauppa oli itse rakentamamme Kokkolan Terapiatalon osakkeiden myyminen ja siihen vuokralle jääminen. Tämän lisäksi myimme tai alasajoimme vuoteen 2020 mennessä tukun muita pienempiä liiketoimia. Näiden joukossa ehkä kirvelevin oli Punkkibussin lakkauttaminen pandemian vuoksi. Se oli meille paitsi liiketoimintaa, myös mieluinen kesäharrastus. Ajoimme reitillä Kristiinankaupungista Kemiin ja Kuhmoon loppuivat, kun ihmisiä ei voinut seisottaa jonoissa.

Suurella vastapuolella on due dilligence -prosessissa mittavat resurssit käytettävissään ja luonnollisesti kykyä esittää argumentteja omaksi edukseen. Silloin on varmistuttava, että omaa selustaa turvaa sekä yrityskaupoissa, että hoiva-alan yritystoiminnassa monissa vesissä keitetty kumppani.

Viimeinen ja suurin koitos ei olisi onnistunut ilman Tulosjärjestelyiden vakaata ja ammattitaitoista ohjausta

Kuten jo on käynyt ilmi, olemme Tertun kanssa kokeneita yrityskauppiaita. Olemme myös asioineet paljon suurien terveysalan yritysten kanssa, joita itse kutsun yleisnimikkeellä mammutit.

Viimeinen ja ylivoimaisesti suurin yrityskauppahanke kävi akuutiksi, kun sote-uudistusta ennakoiva paikallinen kuntayhtymämme Soite ei halunnut enää jatkaa pitkään hyvin toiminutta yhteistyötä osastohoidossa. Tämä oli erityisen kirvelevää, sillä olimme investoineet hoitomalliin paljon rahaa ja aikaa.
Vammaispalvelutalo Karelia-koti oli siis myytävä ja siitä olisi saatava hinta, joka kattaa investoinnit, joilla olimme taanneet talon palveluiden ensiluokkaisuuden.

Halusimme myös ostajan, jonka käsiin voimme jättää kokkolalaiset.
Vastuuntuntomme kuntalaisia kohtaan ei olisi sallinut talon myyntiä toimijalle, joka ei tarjoaisi parasta mahdollista huolenpitoa ihmisille, joita kohtaamme kasvotusten päivittäin.

Myynti alkoi 2020 konsultin etsinnällä. Mieleeni tuli heti eräässä aiemmassa yrityskaupassa vastapuolen neuvottelijana toiminut Mikko Leino ja päätin ottaa selvää, olisiko hän käytettävissä neuvonantajana yrityskaupassa. Mikko vakuutti minut silloin loogisuudellaan, selkeydellään ja vakaudellaan – eikä hän pettänyt näissä nytkään. Ilokseni sain tietää, että Mikko oli siirtynyt yrittäjäksi ja perustanut juuri tällaista konsultaatiota varten Tulosjärjestelyt Partnersin. Valinta oli siis sitä myöten selvä.

Mikko ja Maija-Ilona loivat läsnäolollaan heti turvallisuuden tunnetta meihin. Tuntui, että tämän kaksikon avulla tullaan saamaan hyvät kaupat. Tunne ei (ainakaan minun ja Tertun päässä) rapissut missään vaiheessa, vaikka jouduimmekin keskeyttämään neuvottelut kahden ensimmäisen ostajaehdokkaan kanssa, ja vaikka prosessi venyi kolmen vuoden mittoihin.

Kolmannella yrittämällä pääsimme Esperi Caren kanssa aiesopimukseen ja siitä alkoi due diligence -prosessi. Tämä viimeistään on vaihe, jolloin rautaista alan ammattilaista tarvitaan. Suurella vastapuolella on mittavat resurssit käytettävissään ja luonnollisesti kykyä esittää argumentteja omaksi edukseen, emmekä me näe tässä argumentoinnissa mitään väärää. On vain varmistuttava, että omaa selustaa turvaa sekä yrityskaupoissa, että hoiva-alan yritystoiminnassa monissa vesissä keitetty kumppani.

Oli hetkiä, joina minua ja Terttua alkoi jännittää ja rauhallisuus herpaantua. Otetaan nyt huomioon, että meillä oli edelleen yrityksen päivittäinen operatiivinen johtaminen vastuullamme ja kaupan hieromiseen käytettiin illat. Emmekä ole enää ihan nuoriakaan. Aina niinä hetkinä Mikko ja Maija-Ilona ottivat ohjat, rauhoittivat tilanteen ja neuvottelut palasivat raiteilleen. Lopputulos puhuu puolestaan. Katsomme saaneemme kaupasta hinnan, joka kattaa kaiken sen ajan ja rahan, jonka elämäntyöllemme kokkolalaisten hyvinvoinnin eteen olemme laittaneet likoon.

Lyhyen siirtymävaiheen Senior Advisor -tehtävän jälkeen, 19.1.2024, Tertulla ja minulla sulkeutui reilut kolme vuosikymmentä kattanut vaihe elämässämme. Olemme nyt tyytyväisiä eläkeläisiä. Olemme myös varmoja, että saattelimme Tulosjärjestelyt Partnersin luotsaamana kokkolalaiset hyviin käsiin lähtiessämme.

Terveisin,

Terttu ja Reijo Niemelä

 

.