Yritysvälittäjän Palvelut – Mitä Tarvitset Yrityskaupassa?

Yrityskauppa on monivaiheinen prosessi, joka vaatii asiantuntemusta ja huolellista suunnittelua. Yrityskaupan asiantuntijat auttavat omistajayrittäjiä yrityskaupan alusta loppuun. Monelle yrittäjälle yritysvälittäjä on oiva neuvonantaja yrityskauppaprosessiin. Suuremmissa järjestelyissä on syytä ottaa mukaan myös muita neuvonantajia, kuten verotuksen asiantuntija ja juristi.

 

Maksuton konsultaatio yrityskaupan asiantuntijan kanssa

Monet yritysvälittäjät tarjoavat maksuttoman alkukonsultaation, jossa kartoitetaan asiakkaan palvelutarpeet ja keskustellaan tarvittavista toimenpiteistä. Alkukonsultaation kesto on tyypillisesti n. 30–60 minuuttia.

 

Yrityksen arvonmääritys

Monelle yrittäjälle on tärkeää ymmärtää yrityksensä arvo ja täten mahdollinen kauppahinta, ennen kuin he tekevät päätöksen yrityksen myynnistä. Yritysvälittäjät voivat tehdä suppean arvonmäärityksen tilinpäätöstietojen ja yrittäjän haastattelun perusteella, mikä maksaa tyypillisesti alle 1000 €. Kattavampi ja tarkempi arvonmääritys vaatii syvällisempää analyysia yrityksestä, sen taloudesta ja toimialasta. Tällainen kattavampi arvonmääritys kustantaa tyypillisesti 1000 € – 3000 €.

 

Avustaminen yrityskauppaprosessissa

Yritysvälittäjät voivat avustaa yrityskauppaprosessissa myös aikaperusteisesti. Tällöin he toimivat yrittäjän tukena yrityskauppaneuvotteluissa, ja voivat laatia tarvittavia dokumentteja, kuten salassapitosopimuksen ja myyntimateriaalin. Tyypillisesti yritysvälittäjät laskuttavat n. 120 – 250 €/h.

 

Kauppakirja yrityskauppaan

Yrityskaupan asiantuntijoilta voi myös tarvittaessa ostaa pelkän kauppakirjan yrityskauppaan. Tällainen sopii yrittäjälle, joka on jo löytänyt yritykselleen jatkajan, ja yrityskauppaneuvotteluissa ollaan löydetty molemmille osapuolille hyväksyttävät ehdot. Huomioithan, että kauppakirjan ja muiden tarvittavien liitteiden laatimisessa on aina parasta kääntyä yrityskauppoihin erikoistuneen juristin puoleen. Kauppakirjat laaditaan lähtökohtaisesti aina yleisen markkinakäytännön mukaisiksi, mutta osapuolet ovat voineet sopia markkinakäytännöstä poikkeavista ehdoista, joiden kirjaaminen vaatii erityistä osaamista, jotta osapuolten tahtotila säilyy myös kauppakirjassa. Pelkän kauppakirjan laadinta maksaa tyypillisesti n. 1000 € – 3000 €.

 

Yrittäjän apuna koko yrityskauppaprosessin ajan

Monet yritysvälittäjät ja yrityskaupan asiantuntijat tarjoavat yrittäjille myös tulospalkkioon perustuvaa kokonaisvaltaista palvelua. Tällöin palveluun kuuluu arvonmääritys, myyntimateriaalin laadinta, ostajien kontaktointi, neuvotteluissa avustaminen ja tarvittavien asiakirjojen laadinta. Tällaisessa mallissa palkkio koostuu kiinteästä aloitusmaksusta ja n. 5 – 7 % kauppahintaan perustuvasta tulospalkkiosta.

 

 

Tämä blogiteksti on kirjoitettu Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liiton (SYVL ry) kokoamiin tietoihin yritysvälittäjien palveluista ja palveluiden hinnoittelusta.

 

 

Mikko Leino

Ryhdytään yhteistyöhön.

Pyydä lisätietoja tai sovi maksuton konsultaatio. Ensimmäiset keskustelut ovat maksuttomia ja aina luottamuksellisia, eivätkä ne sido sinua mihinkään. Kykenemme yleensä jo tässä tapaamisessa kertomaan, mikä yrityksen myynnissä on järkevin polku edetä ja tarvittaessa opastamaan sinut myös muiden asiantuntijoiden luo.